top of page

Bravour Shantyfestival 2016

Het was dit jaar anders dan de jaren hiervoor, de bootjes zijn er niet bij dit jaar. Dat wil echter niet zeggen dat het dit jaar minder is. Helemaal niet! Een dubbel lustrum, 15 jaar Koor Bravour en het 10e Shantyfestival!

Vrijdagavond werd dit gevierd samen met het 50 jarig jubileum Van ABS  Autoherstel Ad de Goey .

Een receptie, een optreden van Bravour en daarna een schitterende avond met heerlijke muziek van de Blue Grass Boogiemen.

De Dukdalf was volgepropt met de leden van de Ondernemers Kring Woerden, leden van Koor Bravour en de gehele familie de Goey, gelukkig konden we uitwijken naar de tent op de Meulmansweg.

Halverwege de receptie nam de Burgemeester , Victor Molkenboer het woord en prees onze voorzitter Ad de Goey om wat hij voor Woerden heeft betekend, en nog steeds betekent  zowel in het promoten van de technische beroepen, als eerder  voor de tennisvereniging, en niet in het minst zijn inzet voor Bravour en het shantyfestival hij heeft er voor gezorgd dat dit evenement hoog op de kalender van de Woerdense activiteiten staat.

Dat was onze Koning  ook niet ontgaan, en hij werd, door tussenkomst van de burgemeester, daarom geridderd als Lid in de Orde van Oranje-Nassau!  Zeer verdiend !!

De verbouwereerde voorzitter zong even later met zijn lintje op de borst gewoon weer mee in zijn geliefde koor…

Even na achten werd het ponton vrijgemaakt voor de band de Blue Grass Boogiemen,   een heerlijke bluegrass band die de sterren van de wat heiige hemel speelden en er voor zorgden dat je niet stil kon blijven staan tot in de late uurtjes bleef het gezellig, daar aan de kop van de haven.

Burgemeester Victor Molkenboer
DSC_0144
DSC_0152
DSC_0161
DSC_0251
DSC_0202
DSC_0195
DSC_0186
DSC_0258

De zaterdag zag er in eerste instantie minder fraai uit, het regende een klein beetje en er moesten daardoor in allerijl door de mannen nog tenten opgezet worden bij de reeds opgebouwde podia kris kras door het centrum.

Vanaf tien uur werden de gastkoren ontvangen in de tent met een heerlijke bak koffie  en werden de lunchpakketten uitgereikt.. het bleef nog steeds een beetje miezeren maar aan de einder gloorde steeds meer licht.

Tegen halftwaalf ging de stoet in optocht naar het hoofdpodium op het kerkplein  al waar de kaasmarkt en streekmarkt al in volle gang was. Handjeklappend werd er kaas verkocht  die op een ouderwetse balans weegschaal en evenwicht werd gehouden door evenzo oude gewichten.

 

Marieke van der Kleij, projectleidster van de Woerdens Kaasmarkt, had de eer om het Shantyfestival te mogen openen, geflankeerd door twee kaasmeisjes, feliciteerde ze Ad nogmaals met zijn opname in de Orden van Oranje – Nassau en benadrukte dat het Shantyfestival een mooi, gezellig evenement is en een uitstekend instrument om, samen met de kaasmarkt, ons mooie Woerden nog beter op de kaart te zetten. Ze wenste de koren veel plezier en gaf toen de microfoon door aan uiteindelijk onze presentator Arend.

DSC_0228a - kopie
DSC_0128
DSC_0129
DSC_0124
DSC_0228a - kopie
DSC_0219a - kopie
DSC_0206 - kopie
DSC_0109

Het festival was begonnen.. het plein liep al vol, met hier en daar een parapluutje.

Als eerste nummer werd het Kaaslied gezongen, een vrolijke ode aan alles wat met  kaas uit Woerden en haar omstreken betreft. De stemming zat er meteen al in.

Nautische smartlappen afgewisseld met vrolijke liederen vulden het eerste blok van Bravour, de uitschieter was toch wel het duetje van de twee Benjamins van ons koor, Wesley en Andries. Zij zongen de ‘The Mingulay boat song’ op een manier waar ik toch weer kippenvel van kreeg.

De zeven gastkoren zwierven uit over de 5 podia verspreid over het centrum.

Doordat ik druk was met zingen en foto’s nemen was ik helaas niet in staat om alle koren goed te beluisteren. Maar aan de publieke belangstelling en de vrolijke gezichten kon je zien dat zowel de koren als het publiek weer een fijne dag hadden. Er was ook nog een heuse wedstrijd, de koren werden door een publieksjury beoordeeld op o.a. interactie met het publiek, verstaanbaarheid, uitstraling enz… aan het eind van de dag werd het winnende koor beloond met een echte dikke vette Woerdense Boerenkaas  en een leuk bedragje voor in de clubkas.

Het tweede optreden van Bravour was bij ons stamcafé De Reehorst. Een kwartier voor aanvang was er al niet meer door te komen vanwege het aantal toeschouwers. Wat is dit toch een heerlijk plekje om lekker uit je dak te gaan.

De dronken zeeman trapte af met daarna nog veel meer vrolijke liederen, de Hamburger veermaster, 

De kroeg van O, Connel, Neeltje Jacoba, om er maar een paar te noemen.

Aan het eind de polonaise en een bittertje, als vanouds uitgereikt door de uitbater…

 

Even als vorig jaar ging Bravour een aantal sponsoren af die allen al 10 jaar de lunchpakketten verzorgen voor de deelnemende koren, te weten bakkerij Versluis , die al die jaren al meer dan 12.000 broodjes verzorgde, evenzo het beleg door slagerij van Kesteren en het fruit door de Goudreinet  in de Rijnstraat. Daarna had ik even tijd om alle podia af te lopen om foto’s te maken van de deelnemende koren, overal waar ik kwam werd volop genoten van de gebrachte zang. Hier en daar was het wat lastig om de koren goed te kunnen zien omdat, gezien de regen van de ochtend er tenten over de podia geplaatst moesten worden.

 

Ons laatste blok werd weer op het Plein Hoochwoert gedaan wat inmiddels vol gestroomd was, aan het talrijke publiek is toch goed te merken dat het festival wel degelijk leeft!

Dit laatste blok was ingericht met ons nieuwste repertoire… kokkels en mossels, deze zee, red is the rose,  the Irisch rover werden gewaardeerd door het publiek, een stralende Yolanda deed ons extra ons best doen.

Inmiddels hadden  de koren, ‘de Marconisten’ uit Leimuiden, ‘De IJsselboei’ uit Brummen, ‘Stuurloos’ uit Schiedam, ‘De Compagniezangers’ uit Medemblik, ‘Het Ruime Sop’ uit Bussum, ‘Geeste’ uit Duitsland, en als laatste  ‘De Ringvaartzangers’ uit Weteringbrug zich verzameld voor het podium in afwachting van de prijsuitreiking door wethouder, loco burgemeester Martin Schreurs.

 

Eerst nam een woordvoerder van het koor uit Duitsland het woord om Bravour te bedanken voor de uitnodiging en ons uit te nodigen voor een tegenbezoek, dit ging gepaard met een heerlijk drankje verstopt in een vuurtoren.

Maar toen was toch echt het woord aan Martin Schreuder, al jaren een echte fan van Bravour, dat stak hij dan ook niet onder stoelen of banken en was ook blij verrast dat Ad geridderd was.

Shantykoor Stuurloos had de meeste punten vergaard en ging met een dikke boerenkaas weer richting Schiedam . Er werd nog een toegift gegeven en toen was het afgelopen…

Nog een afzakkertje aan de kop van de haven… terugkijkend op weer een parel aan de kroon van Koor Bravour. Wat een prachtig weekend was het weer…

Allen die hiervoor gezorgd hebben hartelijk dank! En tot volgend jaar maar weer…

Koor Bravour al 15 jaar het koor “ Waar het goed is, beter wordt en gezellig blijft!!”

 

Harm

bottom of page