top of page

The Rose of Allendale

'The Rose of Allendale' is een traditionele Schotse ballad die dateert uit de 19e eeuw. De oorsprong van het lied is onduidelijk, maar er wordt aangenomen dat het zijn oorsprong vindt in de regio Scottish Borders, met name in de stad Allendale in Northumberland. De eerste bekende opname van het lied was door de Engelse componist en pianist Charles Jefferys in 1856. Het lied kreeg echter grote populariteit toen het in 1861 werd gepubliceerd in het boek '101 Scottish Songs' van George Farquhar Graham.


De populariteit van het nummer bleef groeien en het werd uiteindelijk opgenomen in het repertoire van veel volkszangers en bands, zoals The Corries, The Clancy Brothers en The Dubliners. De afgelopen jaren is 'The Rose of Allendale' gecoverd door hedendaagse artiesten, waaronder de Ierse zanger Daniel O'Donnell, countryzanger en acteur Kris Kristofferson, en folkzangeres Mary Black.


Betekenis en interpretatie:


In de kern is 'The Rose of Allendale' een liefdeslied dat het verhaal vertelt van een man die gescheiden is van zijn geliefde en verlangt naar haar terugkeer. De teksten zijn eenvoudig maar krachtig en geven een levendig beeld van de emoties en het verlangen van de man.


Het eerste couplet zet de toon en beschrijft de schoonheid van Allendale en hoe het herinneringen bewaart aan de liefde van de man. Het tweede couplet onthult dat de liefde van de man hem heeft verlaten, en dat hij nu alleen en diepbedroefd is. Het derde couplet is het meest emotionele, waarin de man smeekt dat zijn liefde naar hem terugkeert en belooft voor altijd van haar te houden. Het laatste couplet brengt een sprankje hoop, omdat de man gelooft dat zijn liefde op een dag bij hem terug zal komen.

bottom of page